Συσχέτιση των ιών HPV με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Αναγνωρίζονται από τον γιατρό με την απλή κλινική εξέταση με ένα μεγεθυντικό φακό όταν είναι μικρά,ή με το κολποσκόπιο από ειδικούς στη χρήση του γυναικολόγους. Παρουσιάζονται σαν μικρά αρχικά επάρματα, εξογκώματα στο δέρμα ή τους βλεννογόνους.
Κλινικά διακρίνονται δυο τύποι: τα οξυτενή κονδυλώματα και τα πλατέα που είναι και χαρακτηριστικά συφιλιδικών αλλοιώσεων.
HPV (Human Papilloma Viruses) είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Δεν είναι ένας,αλλά μία ομάδα DNA-ιών, γνωστών διεθνώς ως HPV (Human Papilloma Viruses). Οι HPV ιοί προκαλούν πλήθος αλλοιώσεων, καλοήθων και κακοήθων, στο δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπινου σώματος.
Πόσο συχνή είναι η μόλυνση; Αφορά γυναίκες και άντρες;
Λέξεις Κλειδιά: hpvDNAHPV PCRτυποποίηση HPV9/11/2017
Σήμερα 8 στις 10 γυναίκες έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους.
Οσον αφορά τη χώρα μας, εθνικές μελέτες δείχνουν ότι το 50% των Ελληνίδων γυναικών που προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας για έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, είναι θετικές στον ιό HPV, ενώ ο ιός HPV εντοπίζεται στο 75% των παθολογικών τραχηλικών δειγμάτων των γυναικών που υποβάλλονται σε εξέταση κατά Παπανικολάου. Επιπλέον υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 580 Ελληνίδες διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου και 240 χάνουν τη μάχη με τον καρκίνο αυτόν.
Οκτώ τύποι του ιού HPV προκαλούν σχεδόν όλους τους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας σύμφωνα με νέα έρευνα.
Στο πλαίσιο της διεθνούς επιστημονικής έρευνας, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες ερευνητές, για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανέλυσαν σε τέτοιο βαθμό τους ιούς που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου.
Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα βρήκε για πρώτη φορά ενδείξεις συσχετισμού της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και της εμφάνισης καρδιαγγειακού προβλήματος στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσες γυναίκες φέρουν τον ιό HPV, έχουν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας DNA ιός που μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπου και ορισμένων ζώων. Μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω δερματικής επαφής χωρίς να απαιτείται πλήρης σεξουαλική επαφή για τη μετάδοση του. Για τον λόγο αυτό η λοίμωξη από τον HPV είναι πολύ συχνή και αφορά περίπου το 60-70% των νέων γυναικών. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 100 τύποι του HPV.
Τα κονδυλώματα αποτελούν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το πιο διαδεδομένο σεξουαλικό νόσημα. Υπολογίζεται πως περίπου το 60% των γυναικών και των ανδρών είναι φορείς του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (ΗPV-Human Papillomavirus) – όπως λέγεται ο ιός των κονδυλωμάτων.
Τα στοιχεία είναι εξόχως ανησυχητικά αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως πρόκειται για έναν ανθεκτικό και μεταδοτικό ιό, η συχνότητα εμφάνισης του οποίου αυξάνεται διαρκώς, ιδιαίτερα στις ηλικίες 20-30.
O ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι πολύ πιο συχνός από τον έρπητα και είναι ο υπ” αριθμόν 1 παράγοντας των άτυπων κυττάρων στο τεστ Παπανικολάου. Εάν κάποιος είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με κάποιον που έχει τον ιό, υπάρχει η πιθανότητα να τον αποκτήσει. Μη φοβάστε όμως, δεν είναι όλα τόσο «μαύρα». Αρκετά από τα στελέχη του HPV δεν είναι καρκινογόνα και με πολλούς τρόπους μπορούμε να διαγνώσουμε τις βλάβες και, με τη σωστή διαδικασία και τα κατάλληλα θεραπευτικά σχήματα, να ανακόψουμε την εξέλιξή τους.


Λέξεις Κλειδιά: HPV στόματοςhpv3/11/2017
Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι κυρίως συνυφασμένος με τα κονδυλώματα που εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τα διάφορα στελέχη του όμως προσβάλλουν διάφορες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του στόματος και του λαιμού.
Από τα 120 περίπου στελέχη του HPV που προσβάλλουν τον άνθρωπο, 40 θεωρούνται σεξουαλικώς μεταδιδόμενα, προσβάλλουν δηλαδή την πρωκτογεννητική περιοχή και τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα.

Η εξέταση DNA για την ύπαρξη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων θα πρέπει ενδεχομένως να αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ σαν κύριος τρόπος εξέτασης των γυναικών για καρκίνο του τραχήλου, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές.

Η εξέταση DNA για την ύπαρξη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων θα πρέπει ενδεχομένως να αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ σαν κύριος τρόπος εξέτασης των γυναικών για καρκίνο του τραχήλου, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές.
Ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νόσηματα είναι τα κονδυλώματα.Υπολογίζεται ότι το 50-70% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 60% των γυναικών είναι θετικές στον ιό των κονδυλωμάτων μόλις τρία χρόνια μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή τους. Τι είναι, όμως, τα κονδυλώματα και πώς αντιμετωπίζονται; Υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε και ποιος ο ρόλος του προληπτικού εμβολίου, για το οποίο έχει γίνει τόσος λόγος; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο.
Τα κονδυλώματα είναι μικρές διογκώσεις του δέρματος και είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιο HPV (Human Pappiloma Virus). Στην ομάδα των ιών HPV οφείλονται τα νοσήματα μυρμηκιές και οξυτενή κονδυλώματα τα οποία δεν ξεχωρίζουν μορφολογικά. Οι ιοί αυτοί διαχωρίζονται με τη βοήθεια του ανοσοηλεκτρικού μικροσκοπίου και με βάση τις αντιγονικές τους ιδιότητες.
Είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να συμμετάσχουμε στο πολύ ενδιαφέρον ογκολογικό συνέδριο με τίτλο «Αλγόριθμοι στην ογκολογία: Χρήσιμοι σύμμαχοι ή αυταρχικοί δικτάτορες;» που πραγματοποιήθηκε στις 20 – 21 Οκτωβρίου 2017 στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα από το Ελληνικό Ογκολογικό  Ινστιτούτο  Υποστήριξης Ασθενών.
Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό HPV ή ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Ο ιός HPV ανήκει σε μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνει περισσότερα από 150 στελέχη.
Το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό HPV αυξάνεται συνεχώς, με 6 στις 10 γυναίκες να είναι θετικές στον ιό τρία χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Υπολογίζεται ότι το 50 -70% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό HPV κατά την διάρκεια της ζωής τους. 
Οι ιοί του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) είναι μέλη μίας οικογένειας ιών, που είναι γνωστοί ως ιοί Papova. Είναι επιθηλιοτρόποι ιοί, οι οποίοι προάγουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υπερπλαστικών καλοηθών θηλωματωδών αλλοιώσεων του γεννητικού συστήματος του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος, του πεπτικού σωλήνα, και του δέρματος. Περισσότεροι από 70 διαφορετικοί τύποι HPV έχουν αναγνωριστεί ως αποτέλεσμα μοριακού υβριδισμού του εξαγόμενου DNA από επίπεδα ή εξωφυτικά κονδυλώματα και από μία ποικιλία θέσεων.
Λέξεις Κλειδιά: εμβόλιο HPVhpv19/10/2017
Θεραπευτικό εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και τις βλάβες που προκαλεί, δοκιμάζεται σε περισσότερα από 100 κέντρα σε όλο τον κόσμο. «Το εμβόλιο, έχει παρασκευάσει μία εταιρεία βιοτεχνολογίας από το Νιού Τζέρσεϊ και αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός Τροφίμων και φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει δώσει έγκριση να προχωρήσει κλινική δοκιμή σε φάση 3. Το εμβόλιο είναι ανοσοθεραπευτικό. Διεγείρει δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί εναντίον των κυττάρων, που έχουν υποστεί ενεργό λοίμωξη, και αυτή μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση.

Η ελληνική εταιρία κολποσκόπησης προτείνει ένα ακόμα πιο εξειδικευμένο test το  mRNA HPV TEST

Το τεστ παπ προστατεύει τις γυναίκες καθώς ανιχνεύει την ύπαρξη ή όχι του ιού HPV  στον τράχηλο και μαρτυρά αν μια γυναίκα έχει προσβληθεί από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Η ελληνική εταιρεία κολποσκόπησης προτείνει πλέον εκτός από το κλασικό τεστ παπ, ένα ακόμα πιο εξειδικευμένο τεστ, το MRNA TEST το οποίο μειώνει στο ελάχιστο ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες

NIFTY TEST PLUS