καρκίνος μαστού

Λέξεις Κλειδιά: μητρότητακαρκίνος μαστού16/01/2018
Η μάχη με τον καρκίνο του μαστού δεν είναι εύκολη, ειδικά αν είστε μητέρα. Είναι μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ζωή μιας γυναίκας, και οι φόβοι, οι ανησυχίες αλλά και η κόπωση απειλούν ανά πάσα στιγμή να τσακίσουν το ηθικό σας. Ελπίζουμε οι παρακάτω συμβουλές να σας φανούν χρήσιμες…
*Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Ναι, μπορεί να μην φροντίζατε και τόσο την διατροφή σας, και κάποτε μπορεί να καπνίζατε, αλλά τώρα χρειάζεστε την δύναμή σας για να καταπολεμήσετε αυτή την ασθένεια, όχι για να κατηγορείτε τον εαυτό σας.
Ο συστηματικός έλεγχος του μαστού, ανά τακτά διαστήματα, με ψηλάφηση, υπερηχογράφημα ή μαστογραφία είναι βασικό στοιχείο της πρόληψης του καρκίνου.
Είναι όμως το ενδοπορικό καρκίνωμα του μαστού, καρκίνωμα ή μύθος; 
Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιμελήτρια Α', χειρουργός μαστού στο Θεαγένειο, Φωτεινή Παυλίδου.
«Το ενδοπορικό καρκίνωμα είναι μία πάθηση τοπική, που δεν έχει τον κίνδυνο μεταστάσεων, διότι τα καρκινικά κύτταρα δεν ξεφεύγουν από τα όρια της κυτταρικής μεμβράνης» επισημαίνει η κ. Παυλίδου.
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο μεταξύ των γυναικών στα περισσότερα μέρη του κόσμου και έχουν υπάρξει υπόνοιες ότι μπορεί να συνδέεται με την εξωσωματική γονιμοποίηση και ειδικά με την πολλαπλή ωοθηλακιορηξία. Αυτό όμως είναι αναληθές.
Tα τελευταία χρόνια έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια των ορμονικών χειρισμών που χρησιμοποιούνται για διέγερση των ωοθηκών, ιδίως στο πλαίσιο των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΤΥΑ) .
Λέξεις Κλειδιά: αλλαντικάδιατροφήκαρκίνος μαστού4/01/2018
Περίπου δύο χρόνια μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την καρκινογόνο δράση του επεξεργασμένου κρέατος, νέα ερευνητικά δεδομένα έρχονται στο φως από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, αναδεικνύοντας ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν ακόμη και μικρές ποσότητες μπέικον ή λουκάνικων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουνκαρκίνο του μαστού.
Λέξεις Κλειδιά: μαστογραφίακαρκίνος μαστούπρόληψη31/12/2017
Η μαστογραφία είναι μία απεικόνιση του μαστού με τη βοήθεια ακτίνων x, όπως για παράδειγμα η ακτινογραφία θώρακα είναι μία απεικόνιση του πνεύμονα. Η χρησιμότητα της μαστογραφίας είναι διπλή.
Λέξεις Κλειδιά: καρκίνος μαστού31/12/2017
Παρουσία υψηλών προσκεκλημένων εορτάστηκε υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η επέτειος των 15 χρόνων λειτουργίας και προσφοράς του Κέντρου «Έλλη Λαμπέτη» στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
 
Το ανεξάρτητο, εξωνοσοκομειακό Κέντρο, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του. Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες με πρόσφατη διάγνωση της νόσου, σε αυτές που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή, ή βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας και στις γυναίκες με καρκινοφοβία.
Λέξεις Κλειδιά: καρκίνος μαστούσυμπτώματα31/12/2017
Ο καρκίνος του μαστού είναι η μια από τις πιο κοινές μορφές της νόσου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί συνιστούν τακτικούς ελέγχους για να εντοπιστεί εγκαίρως ο καρκίνος του μαστού και να αυξηθούν ραγδαία οι πιθανότητες επιβίωσης.

Ο καρκίνος του μαστού πλήττει κυρίως τις γυναίκες και μάλιστα εκείνες που είναι άνω των 50 ετών, αλλά και οι νεώτερες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν όγκους στο στήθος. Επίσης, μπορεί να είναι πιο σπάνιο (περίπου ένας στους 1.000) αλλά και οι άντρες μπορεί να εκδηλώσουν καρκίνο στον μαστό.
Λέξεις Κλειδιά: καρκίνος μαστούπολιτική υγείας30/12/2017
Επιβαρημένη είναι η εικόνα του Νομού Λασιθίου σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού. Η διαπίστωση ανήκει στον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και Διευθυντή του Ακτινολογικού Τμήματος Γιώργο Δολαψάκη, ο οποίος λειτουργεί το ιατρείο μαστού στο νοσοκομείο, αλλά ταυτόχρονα έχει καταγράψει πολύχρονες μετρήσεις στον τομέα αυτό, αναζητώντας τον συσχετισμό των φυτοφαρμάκων με τον καρκίνο του μαστού.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για κόψει κανείς τη ζάχαρη. Εκτός του ότι παχαίνει και συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. 

Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cancer Research από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας MD Anderson Cancer Center βρήκε ότι ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στα ποντίκια και ευνοεί την μετάσταση στους πνεύμονες. Τα στοιχεία, παρότι αφορούν ποντίκια, δείχνουν ότι έχει μεγάλη σημασία η διατροφή στην ανάπτυξη του καρκίνου.
Οι γυναίκες που αντιλαμβάνονται ένα ψηλαφητό ογκίδιο στο στήθος τους καταλαμβάνονται από άγχος και πανικό.
Οι ειδικοί επισημαίνουν όμως, ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για τις πολύ συχνά εμφανιζόμενες καλοήθεις παθήσεις του μαστού, οι οποίες δεν είναι καρκίνος και συνεπώς δεν απειλούν τη ζωή τους.
Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι τύποι καλοηθών παθήσεων του μαστού που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού στο μέλλον.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες

Test PAP