καρκίνος τραχήλου

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και μπορεί να ιαθεί εάν ανιχνευθεί έγκαιρα.  
Παλαιότερα, ο καρκίνος αυτός αποτελούσε ένα από τους κύριους λόγους θνησιμότητας των γυναικών εξ' αιτίας καρκίνου. Σήμερα χάρις στα προγράμματα ανίχνευσης και θεραπείας των καταστάσεων εκείνων που μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο αυτό, η θνησιμότητα που προκαλεί έχει μειωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια.
Λέξεις Κλειδιά: καρκίνος τραχήλουμύρτιλλα5/01/2018
Νέα μελέτη από την Αμερική δείχνει ότι τα μύρτιλλα μπορεί να αποτελούν σημαντικό θεραπευτικό «εργαλείο» στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα της ακτινοθεραπείας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής, περίπου 12.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στη χώρα. Μια από τις πιο κοινές θεραπείες για τη νόσο είναι η ακτινοθεραπεία, η οποία όμως εκτός από τα καρκινικά κύτταρα, καταστρέφει και τα κοντινά υγιή κύτταρα.
«Όχι» στο τεστ Παπανικολάου λέει η πλειονότητα των γυναικών στην Ελλάδα, αν και η εξέταση τεκμηριωμένα συντελεί στην πρώιμη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στη χώρα μας μόνο το 20% των γυναικών υποβάλλεται τακτικά σε τεστ Παπανικολάου. 
Το εμβόλιο Gardasil εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (Food and Drug Administration, FDA) για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού και των σχετιζόμενων προκαρκινικών βλαβών που προκαλούνται από τους τύπους 6, 11, 16 και 18 του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus HPV) σε άτομα ηλικίας από 9 έως 26 ετών.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι κακοήθης όγκος στους ιστούς του τραχήλου της μήτρας.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι ο τρίτος πιο διαδεδομένος καρκίνος στον κόσμο. Είναι ο δεύτερος, μετά τον καρκίνο μαστού, πιο κοινός και κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Περίπου 200.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο. Περίπου 40 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα στην Ευρώπη από τον καρκίνο αυτό.
 
Το Τεστ Παπ είναι μία απλή εξέταση που σώζει καθημερινά εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. 
Επικοινώνησε τώρα στο 210 6980565 και κλείσε ραντεβού! Εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα στο πιο εξειδικευμένο κυτταρολογικό κέντρο της Αθήνας!
 
Λέξεις Κλειδιά: Αιτιολογίακαρκίνος τραχήλου22/10/2017
Είναι σήμερα γνωστό ότι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του τραχήλου συνδέονται στενά με την επιμονή των υψηλού-κινδύνου τύπων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) [Walboomers et al. 1999; Li et al. 2011].  Λοίμωξη από αυτήν την πανταχού παρούσα οικογένεια των ιών δεν είναι η μόνη αιτία του καρκίνου του τραχήλου: η επίδρασή της πρέπει να εκτιμάται στο πλαίσιο των παραγόντων κινδύνου που προδιαθέτουν στην επιμονή και ογκογογεννητικότητα τους.

Λέξεις Κλειδιά: HPV testκαρκίνος τραχήλου21/10/2017

Επιτεύγματα που αλλάζουν ριζικά το τοπίο στον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου

Μέχρι προσφάτως η αποφολιδωτική κυτταρολογία αποτέλεσε τη βάση του ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου και σε μεγάλη έκταση εκπληρούσε τα καθοριζόμενα κριτήρια εδώ και χρόνια για μία αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου. Η επιτυχία της έχει αναδειχθεί σε πολλές χώρες κατά την διάρκεια των τελευταίων 50 ετών αλλά πρόσφατα επιτεύγματα στην HPV τεχνολογία συμπεριλαμβάνοντας τον εμβολιασμό έχουν αλλάξει ριζικά τον έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου. 

Λέξεις Κλειδιά: Παθογένεσηκαρκίνος τραχήλου12/10/2017

CIN και καρκίνωμα από πλακώδες επιθήλιο του τραχήλου

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το διηθητικό καρκίνωμα από πλακώδες επιθήλιο του τραχήλου, που είναι ο πιο συνήθης ιστολογικός τύπος, εμφανίζεται μετά από ένα προ-διηθητικό στάδιο της νόσου, όπου τα ανώμαλα κύτταρα περιορίζονται στο επιθήλιο. Αυτό το στάδιο της μη διηθητικής νόσου είναι γνωστό ως τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN) και σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο κεφάλαιο. [Σύνδεση με το Κεφάλαιο 3 – Επιδημιολογία και αιτιολογία]
Λέξεις Κλειδιά: καρκίνος τραχήλουτεστ παπ5/09/2017

Τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται τα σημάδια του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας μέχρι η κατάσταση να είναι σε προχωρημένο στάδιο… Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;


Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζει συμπτώματα, αλλά οι περισσότερες ασθενείς δεν τα αντιλαμβάνονται έγκαιρα, με αποτέλεσμα να δέχονται διάγνωση ενώ ο καρκίνος είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να μάθουμε ποια είναι εκείνα τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε, και πότε να μιλήσουμε με τον γιατρό μας.

Oι Ελληνίδες που καπνίζουν και αυτές που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών είναι περισσότερο ενημερωμένες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το τεστ Παπανικολάου  σε σχέση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν και δεν παίρνουν αντισυλληπτικά.
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο το προγράμματος «Λυσιστράτη» από τον Οκτώβριο του 2005 έως τον Ιανουάριο του 2011 σε δείγμα 5.379 γυναικών ηλικίας 18 – 65 ετών.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργάνωσεΕπιστημονική Ημερίδα με θέμα τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας, χθες Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 17:00-21:00, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων(Ρηγίλλης 1, Αθήνα), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας .
Αντιεπιστημονικές, απάνθρωπες αλλά και ασύμφορες οικονομικά, είναι οι νέες εξαγγελίες του ΕΟΠΥΥ για την κατάργηση συγκεκριμένων προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αναφέρει η Δρ Λυδία Ιωαννίδου-ΜουζάκαΚαθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Αθηνών Γυναικολόγος – Χειρουργός- Μαστολόγος Ογκολόγος Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας-Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον καρκίνο και τα Κέντρα Μαστού στην Ε.Ε . Ενεργό Μέλος του Συνδυασμού «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες».
Η περιοχή της κεφαλής και του λαιμού είναι μια ανατομική χώρα που περικλείει διάφορα όργανα όπως το στόμα, ο λάρυγγας, ο φάρυγγας, οι σιελογόνοι αδένες, οι παραρίνιοι κόλποι, το δέρμα. Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι μπορεί να αναπτυχθούν στην περιοχή αυτή σε οποιοδήποτε από αυτές τις θέσεις.

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι μία σύνηθης μορφή γυναικολογικού καρκίνου. Παρότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης από τη νόσο χάρη στο εμβόλιο που υπάρχει, τα ποσοστά είναι δυστυχώς ακόμη υψηλά.
Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου;
Ο καρκίνος του τραχήλου εμφανίζεται όταν ανώμαλα κύτταρα αναπτυχθούν και διαδοθούν  στον τράχηλο, στο κατώτερο μέρος της μήτρας. Ένα μοναδικό γεγονός του καρκίνου του τραχήλου είναι ότι  προκαλείται από ένα τύπο κάποιου ιού. Όταν βρεθεί νωρίς, ο καρκίνος του τραχήλου μπορεί να είναι ιάσιμος.
«Ο εμβολιασμός και το τεστ ΠΑΠ είναι το άθροισμα που δίνει ζωή», ήταν το σύνθημα της εκστρατείας ενημέρωσης που διοργάνωσε ο όμιλος εθελοντών κατά του καρκίνου, «ΑγκαλιάΖΩ» στο πλαίσιο της 8ης ευρωπαϊκής εβδομάδας πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η εκστρατεία ενημέρωσης  για το 2014, πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα από 19 έως 25 Ιανουαρίου.
Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα σύστημα που μπορεί να «διαβάσει» τις ψηφιακές τραχηλογραφίες, κάνοντας διαγνώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εξίσου καλά με τους γιατρούς ή και καλύτερα.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει πιο ακριβή αποτελέσματα από το τεστ Παπ και το τεστ για τον ιό HPV των θηλωμάτων - και με χαμηλότερο κόστος.
Ο καρκίνος του τραχήλου είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη κακόηθων (καρκινικών) κυττάρων στους ιστούς του τραχήλου της μήτρας.


Αναπτύσσεται συνήθως μετά από μακρό χρονικό διάστημα εξέλιξης ιστολογικών μεταβολών στα κύτταρα του τραχήλου οι οποίες είναι γνωστές ως δυσπλασία.
Στο σύνολό τους οδηγούν στην εμφάνιση μη φυσιολογικών κυττάρων στους ιστούς του τραχήλου. Προοδευτικά, τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να αυξάνονται και να εξαπλώνονται σε μεγαλύτερο βάθος διήθησης μέσα στον τράχηλο και στις περιβάλλουσες ανατομικές δομές.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ήταν ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου που έπληττε τις γυναίκες στις ΗΠΑ. Από τη δεκαετία του 1950, όταν διαδόθηκε ευρέως το τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ), ένα τεστ κατά το οποίο οι γιατροί παίρνουν δείγμα από τα κύτταρα του τραχήλου και τα εξετάζουν, άρχισ…
Λέξεις Κλειδιά: πρόληψηκαρκίνος τραχήλουδυσπλασία8/08/2017
Πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη έναντι του καρκίνου του τραχήλου της µήτρας
Κατευθυντήρια Οδηγία Νο 13







Η απάντηση του τεστ Παπανικολάου είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες που εξασφαλίζουν και εκμηριώνουν την αξιοπιστία τηες κυτταρολογικής διάγνωσης.
Λέξεις Κλειδιά: HPV testτυποποίηση HPVκαρκίνος τραχήλου5/09/2013

O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνεχίζει να κατέχει τη δεύτερη θέση σε ότι αφορά νεοπλάσματα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, εμφανίζοντας αύξηση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Δεδομένης της έλλειψης ενός ενιαίου δικτύου καταγραφής του καρκίνου (cancer registration network) στη χώρα μας, η μόνη προσέγγιση μπορεί να γίνει δια μέσω της θνησιμότητας και της νοσηρότητας για μια χρονική περίοδο και μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με τη βοήθεια στατιστικών βάσεων δεδομένων.
Λέξεις Κλειδιά: κονδυλωματαhpvΙός HPVκαρκίνος τραχήλου21/01/2012
Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί πάνω από 100 τύποι HPV ενώ από αυτούς, 30-40 μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Tα κονδυλώματα αφορούν περίπου το 1/3 του πληθυσμού των ενεργά σεξουαλικών ατόμων, ενώ υπεύθυνος για την εμφάνισή τους είναι ο ιός HPV (Human Papilloma Virus).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες

NIFTY TEST PLUS

Test PAP